REDUC

REDUC-studiet blev påbegyndt i marts 2014 med det formål at undersøge effekten af kræftlægemidlet Romidepsin i kombination med en HIV-vaccine i velbehandlede HIV-patienter.

Romidepsin er en histone deacetylase-inhibitor, som i USA er godkendt til behandling af en bestemt type lymfeknudekræft (perifært T-celle lymfom) – altså kræft i de samme T-celler, som huser virus hos HIV-smittede. Derfor fandt vi det nærliggende at undersøge, om lægemidlet også har en effekt på t-celler inficeret med HIV.

Nutidens HIV-behandling er så effektiv, at man end ikke kan måle virus i blodet. Det betyder dog ikke, at virus er udryddet. Et reservoir af HIV skjuler sig i arvemassen i nogle af kroppens immunceller, og hvis en HIV-smittet person afbryder sin behandling, vil disse latent inficerede celler igen begynde at producere virus, som hurtigt vil sprede sig til andre celler. Det er anerkendt inden for HIV-forskning, at dette HIV-reservoir er den største udfordring i forhold til at kunne kurere HIV.

REDUC-studiet er baseret på den såkaldte ”Kick and Kill-strategi”, som går ud på at reaktivere det latente HIV, så de inficerede celler fremviser virus på overfladen og dermed bliver synlige for immunsystemet. I laboratorieforsøg har Romidepsin vist sig særdeles effektivt til at reaktivere denne skjulte rest af virus, hvilket er første trin i ”Kick and Kill-strategien”. Andet trin er, at immunforsvaret med hjælp fra HIV-vaccinen angriber og udrydder de HIV-inficerede celler.

Metode:

REDUC-studiet er opdelt i Part A og Part B.

Part A var et pilotstudie, som kørte fra marts til juni 2014. Her modtog seks velbehandlede HIV-patienter tre infusioner med Romidepsin med syv dages mellemrum. Herefter målte vi på virusmængden i patienterne – både i cellerne og i plasma.

Part B blev påbegyndt i juni 2014 med 20 andre velbehandlede HIV-patienter. Disse patienter fik først 6 HIV-vacciner for at hjælpe immuncellerne til at genkende de virusproducerende celler og skabe et kraftigere immunrespons. Derefter modtog patienterne tre infusioner med Romidepsin med syv dages mellemrum ligesom patienterne i Part A.

Til sidst afbryder patienterne deres HIV-behandling, så det bliver muligt at måle, hvor meget virus, der er tilbage i kroppen, og hvor mange inficerede celler, immunsystemet er i stand til at udrydde.

Resultater:

Resultaterne fra Part A var overraskende positive og har vakt international opsigt. Efter behandlingen med Romidepsin steg patienternes virusmængde i både celler og plasma til et niveau, hvor det kunne måles med de almindelige målemetoder, man anvender i klinikken. Dét er aldrig før set inden for HIV-forskning, og det viser, at Romidepsin er ekstremt effektivt til at reaktivere latent virus.

Part B forventes afsluttet i juni 2015, hvorefter de mange prøver skal analyseres.

Vi forventer derfor at kunne præsentere hovedresultaterne fra REDUC-studiet i fjerde kvartal af 2015.