Immundefektsygdomme

International Center for Immunodeficiency diseases (ICID)

ICID er det foreløbige resultat af en ambition om, at Aarhus Universitetshospital skal opbygge et internationalt center og ambulatorium med speciale i udredning, diagnostik, behandling og forskning inden for immundefekter. Centret er et tværfagligt samarbejde mellem Infektionsmedicinsk Afdeling, Børneafdelingen og Klinisk Immunologisk Afdeling og indgår i et tæt samarbejde med de øvrige forskere I  Forskningsafdelingen.

ICID blev grundlagt i marts 2012 med en bevilling fra Region Midt. Målet var fra begyndelsen at samle alle patienter i Jylland med sjældne immundefekter med henblik på at opbygge den bedst mulige udredning og behandling. Centret fokuserer på såkaldt primære immundefekter, som i visse tilfælde først kommer til udtryk i voksenalderen som langvarige, svært behandlelige sygdomme.

Selvom der er mange forskellige immundefekter og følgesygdomme, har de fleste patienter på ICID dét til fælles, at de har måttet vente meget længe på at blive diagnosticeret. Mange har i årevis haft adskillige lungebetændelser eller andre infektioner og været indlagt på forskellige afdelinger, før de ender hos ICID og bliver diagnosticeret med immundefekt. Ganske enkelt fordi sygdommen kommer til udtryk på så mange forskellige måder, at de færreste praktiserende læger overvejer immundefekt som en mulig årsag til patientens symptomer.

For patienten kan det have alvorlige konsekvenser, hvis diagnosen bliver stillet for sent. Eksempelvis kan et stort antal lungebetændelser føre til kroniske forandringer i lungerne og en varig nedsættelse af lungefunktionen. Med ICID er det muligt at stille den korrekte diagnose langt hurtigere end tidligere og derved reducere langtidsfølgerne af sygdommen. På den måde kan endnu flere af de 20-25.000 danskere, der lever med et defekt immunforsvar, komme til at leve så normalt et liv som muligt.

Som forskningsfelt er immunologi og immundefektsygdomme vigtigt for Forskningsafdelingen, fordi man herigennem kan opnå en basal biologisk forståelse, som også kan anvendes på andre infektionsmedicinske sygdomme. Ved at studere patienter med medfødt immundefekt kan forskerne i afdelingen opnå en større indsigt i, hvordan infektioner med forskellige mikroorganismer som virus, bakterier eller svampe interagerer med kroppens immunsystem. 

Immunsystemet er ekstremt sofistikeret og komplekst, og da årsagen til immundefekt varierer fra person til person, kan det være en kompliceret opgave at finde frem til den rette diagnose og behandling. Nogle tilfælde kræver forebyggende vaccine, antibiotika eller svampebehandling, mens andre patienter mangler nogle bestemte molekyler eller antistoffer i deres immunforsvar. I visse tilfælde – især hos børn – kan det være nødvendigt med en knoglemarvstransplantation.

For at finde frem til så målrettet og præcis en behandling som muligt bliver patienter i ICID ofte undersøgt på både cellulært, molekylært og genetisk niveau. I nogle tilfælde bliver prøver sendt til udlandet, hvor ICID arbejder sammen med nogle af verdens førende forskere inden for immundefektsygdomme og immunologi.

Ved at samle den største ekspertise og de nyeste teknologiske undersøgelsesmetoder kan ICID således både sikre patienter med immundefekt den bedste behandling og samtidig bidrage med væsentlige forskningsresultater og ny viden inden for immunologien, som også kan anvendes i andre dele af Forskningsafdelingen.

Læs mere om ICID's forskningsprojekter:

Kontakt:

Chief consultant:
Prof., dr.med. Lars Østergaard
Mail: larsoest@rm.dk
Tlf: 78 45 28 00
Fax: 78 45 28 04

Staff doctor:
Lektor, PhD, dr.med. Trine Mogensen
Mail: trinmoge@rm.dk
Tlf: 78 45 28 29

Chief consultant:
Lektor, dr.med. Carsten Schade
Mail: carsten.schade.larsen@vest.rm.dk
Tlf: 78 45 28 18