ROADMAP

Formålet med ROADMAP-studiet er at undersøge, om forsøgslægemidlerne Romidepsin og 3BNC117 kan hjælpe immunforsvaret hos HIV-patienter med at finde og dræbe de celler, der skjuler HIV, mens man er i behandling.

I dag tilbydes HIV-patienter en behandling, der er så effektiv, at man ikke engang kan måle virus i blodet. Alligevel skjuler HIV sig i arvemassen i nogle af kroppens immunceller, og så snart behandlingen afbrydes, vil disse celler begynde at producere virus igen.

ROADMAP-studiet er baseret på ”Kick and Kill-strategien”, som går ud på først at gøre HIV synligt på overfladen af de latent inficerede celler, så immunforsvaret derefter kan udrydde dem.

Romidepsin er en histone deacetylase-inhibitor (HDAC-inhibitor), som i tidligere studier har vist sig særdeles effektiv til at afsløre de latent inficerede celler, som ikke rammes af den normale HIV-behandling. Det er almindelig anerkendt inden for HIV-forskning, at denne rest af virus, der skjuler sig i cellerne, er den primære barriere imod at kunne kurere HIV. Derfor er det relevant at undersøge, om Romidepsin kan anvendes til at nedbringe den samlede virusmængde i velbehandlede HIV-patienter. For at facilitere drabet af celler, der indeholder virus, gives halvdelen af forsøgsdeltagerne desuden et antistof, 3BNC117, som binder sig til HIV overflade-proteiner på virus og inficerede celler. Hvem der får, eller ikke får, 3BNC117 afgøres ved lodtrækning.

Forskningsspørgsmål

Med ROADMAP-studiet søger vi svar på følgende spørgsmål:

  • Kan vi påvise, at romidepsin alene, eller i kombination med 3BNC117, nedbringer antallet af latent inficerede immunceller?

  • Hvordan påvirker lægemidlerne immunforsvarets evne til at undertrykke HIV-infektionen, når forsøgsdeltagerne som afslutning på forsøget holder pause med deres vanlige HIV-medicin?

22 udvalgte HIV-patienter deltager i ROADMAP-studiet. Igennem en periode på tre måneder modtager forsøgsdeltagerne behandling med romidepsin ialt seks gange. Halvdelen modtager desuden to infusioner af 3BNC117. Undervejs bliver der løbende taget blodprøver for at påvise, om romidepsin aktiverer virus, og efter behandlingen undersøger vi, om mængden af latent inficerede celler er faldet. Resultaterne forventes præsenteret på en videnskabelig konference i starten af 2020.

Samarbejdspartnere og sponsor

Studiet udføres i samarbejde med forskere på The Rockefeller University i New York og Universitetshospitalet i Køln. Der inkluderes forsøgsdeltagere i alle tre lande. The American Foundation for AIDS research har betalt udgifterne til studiet. Forsøget er planlagt af forskergruppen selv og modtager ingen finansiering fra medicinal-industrien.